Працюємо щодня 9: 00–18: 00 без обіду

Back to all Post

Зорян Михайлович БІЛІНСЬКИЙ

1.BILINSKYY

Зорян Михайлович

БІЛІНСЬКИЙ

(21.06.1985 – 29.08.2014)

 

Зорян Білінський народився 21 червня 1985 р. в с. Новичка Долинського р-ну.
Навчався на юридичному факультеті Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника у Івано-Франківську, а згодом фах юриста здобував у Київському університет і міжнародних відносин.
Коли навесні 2014 року Зорян почув про набір до міліцейського спецбатальйону “Івано-Франківськ”, без довгих роздумів вирішив йти на службу. Стати до лав правоохоронців, до того ж у складний для України час, було для Зоряна Білінського свідомим вибором. Навчання на полігоні в умовах, наближених до бойових, були нелегкими, але Зорян справлявся з усім: високий і кремезний боєць долав найважчі випробування. Тому коли в серпні сказали вирушати в АТО, Зорян без вагань погодився.
У зоні АТО перебував з 18 серпня 2014 р. Був молодшим сержантом міліції. Загинув 29 серпня 2014 р., під час виходу з Іловайського котла т.зв. «зеленим коридором» на дорозі поміж с. Новокатеринівка та Горбатенко. 3 вересня 2014 р. тіло Білінського З.М. разом з тілами 96 інших загиблих у м. Іловайськ було привезено до дніпропетровського моргу. Був упізнаний родичами.
Зорян Михайлович  БІЛІНСЬКИЙ
Указом Президента України №747/2014 від 29 вересня 2014 р. «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України» нагороджений орденом «За мужність ІІІ ступеня», посмертно.
Нагороджений «Іловайським хрестом», посмертно.
Рішенням Долинської міської ради №57-3/2019 від 20.08.2019 р. нагороджений відзнакою “Почесний громадянин Долини», посмертно.
4 вересня 2015 р. на фасаді Долинської спеціалізованої школи-інтернату, де навчався Зорян, відкрито меморіальну дошку.
В рідній Новичці в листопаді 2016 р. Зоряну Білінському відкрили пам’ятну стелу.
Похований в м. Долина.

Add Your Comment

Веб-сайт Краєзнавчого музею "Бойківщина" Тетяни і Омеляна Антоновичів розроблено за фінансування Уряду Канади через Фонд сприяння розвитку малих і середніх підприємств проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС). Проект ПРОМІС впроваджує Федерація канадських муніципалітетів (ФКМ) за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади. Контент веб-сайту є виключно думкою авторів та необов’язково відображає офіційну позицію Міністерства міжнародних справ Канади та ФКМ. Більше про Проект ПРОМІС на веб-сайті, (натисніть на картинку, щоб перейти).