Працюємо щодня 9: 00–18: 00 без обіду

Back to all Post

170 років від дня народження Левинського Івана Івановича

Левинський
6 липня минає 170 років від дня народження українського архітектора, педагога, підприємця, громадського діяча, почесного громадянина м. Долина – Левинського Івана Івановича.
Народився І. Левинський в 1851 р. в м. Долина, у родині директора народної школи. Після смерті батька та в умовах скрутного матеріального становища, родина переїжджає до Стрия. Там І. Левинський закінчує чотири класи початкової школи.
За підтримки старшого брата, а також на самостійно зароблені кошти (допомагав дякові співати) переїжджає до Львова і закінчує реальну школу.
У 1868 р. І. Левинський вступив до Технічної академії у Львові на будівельний відділ, а по закінченню з відзнакою у 1875 р. – був залишений при ній, як науковець. Від 1901 р. – надзвичайний професор будівництва Вищої (Львівської) технічної школи, від 1909 р. – звичайний професор. Член і один із засновників Політехнічного товариства, від 1913 р. — член Українського технічного товариства.
В житті реалізував себе як підприємець, архітектор і меценат.
На його кошти був збудований у Львові Будинок для робітників і розпочала роботу реміснича й промислова бурса, де сироти і незаможні були звільнені від оплати. Разом зі львівським архітектором Ю. Захарієвичем він придбав і подарував місту земельну ділянку під студентський гуртожиток. Також збудував дім для Українського педагогічного товариства, численні доми-читальні, будинки для громадських організацій, багато з яких працювали завдяки його фінансової підтримки.
В 1881р. Іван Левинський відкриває архітектурне бюро, а невдовзі й фабрику з виробництва будівельних матеріалів.
Поступово фабрика розбудовується і стає однією з найбільших в Галичині. У 1912 році, в час її найбільшого піднесення, продукцію виробляли в п’яти відділах: кахлярському; відділі плиток до підлоги та стін; відділі посуду і декоративних ваз; дрібних керамічних виробів; відділі пластики. Фактично кожен з цих відділів працював як незалежний виробничий підрозділ, і в публікаціях галицької преси їх іменували, як «фабрика кахлів», «фабрика будівельної майоліки», «фабрика посуду» тощо.
В честь І. Левинського названа вулиця у Львові, а також — у містах Долина та Івано-Франківськ.Левинський

Add Your Comment

Веб-сайт Краєзнавчого музею "Бойківщина" Тетяни і Омеляна Антоновичів розроблено за фінансування Уряду Канади через Фонд сприяння розвитку малих і середніх підприємств проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС). Проект ПРОМІС впроваджує Федерація канадських муніципалітетів (ФКМ) за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади. Контент веб-сайту є виключно думкою авторів та необов’язково відображає офіційну позицію Міністерства міжнародних справ Канади та ФКМ. Більше про Проект ПРОМІС на веб-сайті, (натисніть на картинку, щоб перейти).